Art of inspiration - #GeTillbaka

Art of inspiration

Webbyrån Wasabi Web i Uppsala är instiftare till välgörenhetsprojektet #GeTillbaka, som arbetar för att främja ungt entreprenörskap, inkludering och hållbarhet i samhället. Under våren är #GeTillbaka aktuellt med ytterligare ett projekt på Gottsunda fritidsgård – Art of inspiration. Tack vare det grymma UF-företaget Urban Foundation har vi fått den världsberömda Emanuel Dekis att möjliggöra projektet i form av en graffittivägg. Under invigningen avslöjades även nya ansikten på inspirationsväggen med förebilder från Uppsala.

#GeTillbaka är Wasabi Webs välgörenhets-initiativ som startades 2015. Sedan starten har WW delat ut över 500.000 kr i stipendier för att främja unga förebilder, med syftet att inspirera att alla kan uppnå sin fulla potential oavsett bakgrund eller förutsättningar. Under våren 2023 inledde #GeTillbaka ett nytt projektet tillsammans med KFUM, Gottsunda Fritidsgård.

Fritidsgårdens ena vägg pryddes av ortens egna eldsjälar för att motivera och inspirera kommande generationer i området, inspirerat av Arlandas porträtt på kända personer inom olika områden.

Projektet startades med att Wasabi Web skänkte ett pingisbord till fritidsgården i Gottsunda. Kontakten med fritidsgårdens ungdomsledare Petter W Roman fortsatte och idén kring en inspirationsvägg av tavlor föddes, samt ytterligare en idé – att skapa en graffittivägg.

När man kommer in på ett sånt här ställe är det viktigt, speciellt när det ser ut som det gör med kriminalitet lägre ner i åldrarna att både för killar och tjejer se att det finns en fet vägg med förebilder som liknar en själv, vissa inte, från olika typer av yrkesgrupper som kommer härifrån, både för ungdomarna här och även för de som kommer på besök. Visa att det inte bara finns en väg för de som kommer härifrån, utan att visa att the sky it´s the limit som de brukar säga, men jag säger istället the mind it´s the limit.” säger Petter W Roman, skådespelare och ungdomsledare på Gottsunda Fritidsgård.

Några av de förebilder som är med på väggen är bland annat: 

  • Skådespelaren Alexander Abdallah, känd från ”Snabba Cash” på Netflix.
  • Musik-artisten Veronica Maggio
  • Elit-idrottarna och entreprenörerna Vanessa Kamga och Erik Hagberg.
  • Entreprenören Deqa Abukar som nyligen blev utsedd till en av Europas 30 mest inflytelserika personer av tidningen Forbes.
  • Internationellt erkände dansaren Binta Blackout, från Gottsunda. 
  • Regissören Affe Ashkar från Gottsunda, senast aktuell på Uppsala teater med nypremiären av föreställningen Bra Där! – En hiphop historia.
  • Musikgruppen Labyrint, som kommer från Gottsunda.

Den 1 juni kompletterades projektet ytterligare med ett bidrag från konstvärlden i form av graffitivägg på fritidsgården, av mannen, myten, legenden – Emanuel Dekis. Bakom kulisserna för samarbetet finner vi Uppsala UF-företaget Urban Foundation, som i SM för Ung Företagsamhet tog hem en andra plats.

“Att #getillbaka lyfter unga förebilder är precis vad som behövs och något som vi på Urban Foundation är otroligt stolta över att få vara en del av! Både med projektet vi har fått äran att göra med #getillbaka men också i deras engagemang för UF och vilja att hjälpa unga företag/företagare på deras resa! Deras passion och dedikation kastar en lysande spotlight på framtida generationsvisionärer och banar väg för framtidens ännu oskrivna framgångssagor.” Oscar Botås, VD på Urban Foundation UF.

Wasabi Webs välgörenhetsinitiativ #GeTillbaka har varit en viktig del av företagets verksamhet sedan starten 2015 och har sedan dess bidragit till att främja ungt entreprenörskap, inkludering och hållbarhet.

Med projektet Art of inspiration i Gottsunda fortsätter Wasabi Web att stödja och främja unga personer i lokalsamhället genom att fylla en av fritidsgårdens väggar med konst.

Aki som är illustrerad på väggen, uttryckte sig på följande sätt om projektet:

“Jag är mållös. Vet inte ens vad jag ska säga men är så stolt och ärad över att få finnas målad där på väggen i fritidsgården. Wall of inspiration är ett jättefint initiativ att visa och inspirera ungdomar med bilder på folk som har lyckats med sin dröm , stor big up till alla som är på väggen! 

.. Jag tänker tillbaka på när jag själv var ett barn i fritidsgården som repade och försökte hitta mig själv i musiken,samma centrum men då låg fritidsgården precis vid simhallen, jag fick gå igenom mkt motgångar i gottsunda med lvu och poliser o massa annat drama som kunde gjort att man tappa fokus på vem man egentligen är men tack vare styrkan i Gottsunda o alla runt en när man växte upp så fortsatte jag kämpa o nu är jag en gubbe som jobbat med min dröm dom senare 15 åren snart.

Så jag hoppas verkligen mitt fula ansikte inspirerar ungdomarna för man kan verkligen lyckas även om man är från G. Tack till er som fick det att hända och jag är så ödmjukt tacksam och vet inte ens vad jag kan säga. Förutom allt jag sa nyss även om det inte ens räcker haha❤️❤️❤️ ska gå dit med min mamma nästa vecka . Tack tack tack!!!!”, sa Aki i ett utlåtande om projektet.

Stort tack till alla inblandade och till alla som kom och besökte Gottsunda fritidsgård under invigningen av Art of inspiration. Det betyder dels mycket för Wasabi Web men framförallt betyder det mycket för områdets ungdomar, som får chansen att träffa deras förebilder och bli uppmärksammade.

Media om projektet:
unt.se/getillbaka-wall-of-inspiration
getillbaka.se/blogg/getillbaka-art-of-inspiration/
hejauppsala.com/nyheter-uppsala/wall-of-inspiration
kingsizemag.se/graffiti/aki-fran-labyrint-hyllas-med-graffitimalning-i-uppsala

Film och foto: Erik Hagberg & Philip Nidler.

#GeTillbaka
Välgörenhetsprojektet #GeTillbaka är något som uppmärksammat Wasabi Web i olika media sammanhang. Via projektet har stipendier värda över 500.000 kr delats ut till unga förebilder över hela Sverige. Mer information på GeTillbaka.se

Nyhetsbrev

Följ vad som händer på Wasabi Web

Få uppdateringar kring vad som händer på Wasabi Web och få de senaste nyheterna direkt i inkorgen. På så sätt riskerar du inte att missa något viktigt inom digital marknadsföring, design och säkerhet.

  • Prenumerera

Obligatorisk

Flera nyheter

Utmärkelser & media

Redo att öka er digitala försäljning?


Ange era kontaktuppgifter
så kontaktar vi er så snart vi kan

Obligatoriskt
Vi använder reCaptcha för att undvika få in spam.