Tillgänglighet med WCAG

Vad innebär egentligen WCAG? Det är en förkortning av Web Content Accessibility Guidelines och på svenska kan det översättas till ”riktlinjer för tillgängligt webbinnehåll”. Det som begreppet innebär är att ge förutsättningar för tillgänglighet av webben till olika typer av användare, som omfattar användare med olika fysiska och kognitiva förmågor. Något som inte alltid kan tas för givet. Här är några exempel:

 • Personer med nedsatt syn är beroende av funktioner som läser innehållet högt.
  Dessa personer behöver en tydligt beskrivande text på varje knapp, bild eller video.
 • Användare som inte har den fysiska förmågan att använda en datamus eller ett tangentbord behöver ett bra strukturerat innehåll, som gör det möjligt att navigera på webben med alternativa hjälpmedel.
 • För att underlätta för personer med nedsatt hörsel behövs undertext eller transcript på alla videos som ligger på inlagda på webben.

Det här var några nämnda av många onämnda exempel. Det finns givetvis besökare med olika behov som behöver fyllas för att ge förutsättningar som inkluderar alla. Därför finns det en samling av regler under Web Content Accessibility Guidlines (WCAG) med syftet att förbättra tillgängligheten för alla användare. Det finns till och med ett tillgänglighetskrav för digital offentlig service med standarden EN 301 549 V3.2.1, som hänvisar till WCAG 2.1.

Vad innehåller WCAG?

WCAG består av riktlinjer som är organiserade under 4 principer; möjlig att uppfatta, hanterbar, begriplig och robust. Dessa principer förtydligar hur utvecklare ska utforma sitt material. Vidare inspekteras varje riktlinje efter 3 olika nivåer av framgångskriterier: A, AA, AAA. Framgångskriterierna skildrar de innehållsfunktioner som ska uppfyllas för att uppnå standarden. Om du är intresserad av att läsa mer i detalj om dessa riktlinjer klicka på länken: w3.org : Web Content Web Accessibility Guidelines 2.1 (WCAG 2.1).

Vem är WCAG till för?

Riktlinjerna är främst framtagna för olika innehållsskapare, designers och webbutvecklare men även för andra som vill ha eller behöver en standard för tillgänglighet.

Innehållsskapare

 • Skriv tydliga rubriker på både formulär och knappar.
 • Skriv beskrivande texter till bilder och rörligt material.
 • Skriv undertext i videoklipp eller skriv en transcript.

Designers

 • Skapa en design med tillräcklig hög kontrast på texten.
 • Gör typsnittet tillräckligt stort.
 • Skapa tillräckligt med utrymme mellan modulerna och en lättnavigerad webb.

Webbutvecklare

 • Skapa funktioner så det är möjligt att lägga in texter till bilder och labels till formulärfält.
 • Strukturera sajten med rätt element, exempelvis li för lists och nav för navigation.
 • Skapa en meny som går att navigeras utan mus.

WW Platform och WCAG?

I vår produkt WW Platform har vi skapat moduler och verktyg som hjälper till med att göra webben mer tillgänglig. De webbplatser som vi publicerar får i snitt höga resultat på Accessability på Googles PageSpeed Insights. Men den är inte alltid 100%. Ibland bygger vi moduler till kunder som inte har höga WCAG krav. Antigen för att de inte prioriterar att lägga extra resurser för tillgänglighet alternativt för att de vill ha en design som inte stödjer WCAG kraven. Men eftersom WW Platform är en produkt som ständigt utvecklas för alla våra kunder, blir det oavsett en förbättring med tiden av att endast vara kund hos oss på Wasabi Web.

Google och WCAG

Självklart bör det finnas i ett företags intresse att tillta åtgärder för att inkludera alla sina besökare.  Men oavsett om företaget gör det för inkludering eller inte, påverkas även rankningen på Google av detta. Eftersom Google tar med dessa riktlinjer för WCAG i beräkningen för att bedöma kvaliteten på webben. Med andra ord blir synligheten av din webb bättre. Exakt på samma sätt som snabba eller mobilanpassade webbplatser får bättre betyg av Google och organiskt skapar en hög rankning.

Nyhetsbrev

Följ vad som händer på Wasabi Web

Få uppdateringar kring vad som händer på Wasabi Web och få de senaste nyheterna direkt i inkorgen. På så sätt riskerar du inte att missa något viktigt inom digital marknadsföring, design och säkerhet.

 • Prenumerera

Obligatorisk

Flera nyheter

Utmärkelser & media

Redo att öka er digitala försäljning?


Ange era kontaktuppgifter
så kontaktar vi er så snart vi kan

Obligatoriskt
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.