Hur fungerar ompekning av länkar (301-redirects)

Varför behövs ompekning av länkar (301-redirects) vid byte av hemsida?
Tanken är att meddela Google om att länken har flyttat, därmed behåller man rankingen för just den sidan, och undviker att domänen (alltså Hansa-Engineering.se) tappar i page-rank. Page-rank är alltså en av de faktorer som Google tar till hänsyn när den ger olika hemsidor sina placeringar. Just page-ranken värderas bland annat på ”historiken” i domänen, så en domän som funnits och varit aktiv med besökare i 10 år, är givetvis värd mer än en helt ny hemsida med bättre / mer innehåll.

Tar man wasabiweb.se som exempel så har vi vid det här laget bytt ut i princip allt innehåll sedan vi startade hemsidan 2010, men page-ranken för vårt tidigare arbete / innehåll lever kvar.

Google värderar ju hemsidor efter relevans kopplade till sökord, så även fast innehållet / undersidor byts ut, så vill sökmotorn i stort sätt bara veta om er hemsida fortfarande är relevant till de sökorden den tidigare varit relevant för.

Det Google kommer göra i detta fall är att besöka den gamla URLen och upptäcka att sidan ligger på länken Y istället för X. Handlar textinnehållet fortfarande om samma produkt så kommer innehållet fortfarande vara relevant till just produkten och ert varumärke oavsett om den ligger på länk X eller Y.

Genom att göra dessa insatser så ser vi till att vi inte tappar den page-rank som ni arbetat upp genom tiderna, vilket ger oss oerhört mycket bättre grundförutsättningar för den ”nya sidan” ur ett SEO-perspektiv. Vi har då alltså både historiken i domänen som spelar till vår fördel, samt möjligheten till nytt bra content, tillsammans med en bra kod i bakgrunden, som kan ge oss en extra knuff när Google ny-indexerar hemsidan för första gången, när allt nytt innehåll är på plats.

Nyhetsbrev

Följ vad som händer på Wasabi Web

Få uppdateringar kring vad som händer på Wasabi Web och få de senaste nyheterna direkt i inkorgen. På så sätt riskerar du inte att missa något viktigt inom digital marknadsföring, design och säkerhet.

  • Prenumerera

Obligatorisk

Flera nyheter

Utmärkelser & media

Redo att öka er digitala försäljning?


Ange era kontaktuppgifter
så kontaktar vi er så snart vi kan

Obligatoriskt