Flytta domäner eller peka om namnservrar

En domän är inte detsamma som ett webbhotell. För att förstå mer om vad just en domän är, läs gärna denna artikel: Vad är domännamn?

Men vad betyder då att flytta domäner? Uttrycket ”flytta en domän” kan faktiskt syfta på tre olika saker:

1. Flytta domän för att göra en transfer

En transfer innebär att din webbplats domän flyttas till en annan registrar, vilket innebär att den förflyttas till ett annat företag som erbjuder registrering av domäner till slutkunder, som till dig och ditt företag.

2. Flytta domän för att göra ett ägarbyte

Med ett ägarbyte av domänen menas inte en transfer, alltså inte att domänen flyttas från en registrar till en annan, utan att domänen byter ägare. Är du domänägare har du nämligen tillgång till att administrera domänen, och då är dina kontaktuppgifter de uppgifter som även själva domänen har.

3. Flytta domän för att göra namnserverbyte

En namnserver, även kallad DNS-server, är en server som har alla DNS-inställningar som knyter samman domännamn till bland annat IP-adresser, e-postserver, intranät m.m. Detta betyder bland annat att den översätter dina domännamn till IP-adresser. Detta gör att du kan skriva www.wasabiweb.se istället för IP-adresser så som 83.255.162.151 i webbläsarens adressfält. Ett namnserverbyte betyder att du byter de servrar som administrerar domänpekarna. Däremot är det inte nödvändigt att flytta domänen för att göra ett namnserverbyte.

Vi på webbyrån Wasabi Web hanterar domäner, namnservrar och webhotell. Om ditt företag ska ha ett webbhotell på annan plats än hos oss, kan du välja att vi skickar ut EPP-koder för att flytta domänerna till en annan leverantör, alternativt att vi ändrar namnservrarna.

Maila support@wasabiweb.se om du vill att vi genomför någon ändring relaterat till att flytta domäner, namnservrar eller webbhotell. Kom ihåg att du som kund måste vara med i mailet och godkänna alla eventuella ändringar.

Nyhetsbrev

Följ vad som händer på Wasabi Web

Få uppdateringar kring vad som händer på Wasabi Web och få de senaste nyheterna direkt i inkorgen. På så sätt riskerar du inte att missa något viktigt inom digital marknadsföring, design och säkerhet.

  • Prenumerera

Obligatorisk

Flera nyheter

Utmärkelser & media

Redo att öka er digitala försäljning?


Ange era kontaktuppgifter
så kontaktar vi er så snart vi kan

Obligatoriskt
Vi använder reCaptcha för att undvika få in spam.