En guide till bildrättigheter: Vad du behöver veta

Bildrättigheter, även känd som upphovsrätt, hänvisar till den lagliga rätten att äga och kontrollera bilder skapade av en individ eller ett företag. Detta inkluderar rätten att bestämma hur bilderna används, distribueras eller publiceras.

En bild är upphovsrättsskyddad från det att den skapas, oavsett om det är ett fotografi, illustration, grafik eller annan form av bild. Därför är det mycket viktigt att respektera likhetsrättigheter och att inte använda bilder utan författarens tillåtelse.

I många länder finns det lagar som skyddar bildrättigheter och ger kreatörer ensamrätt att använda och distribuera sina bilder. Det finns också olika licenser och avtal tillgängliga för att ge rättigheter till andra personer eller företag att använda bilder. Det kan till exempel vara en licens för kommersiellt bruk, redaktionell användning eller användning på sociala medier.

Det är lagligt att använda en bild om du har tillstånd från upphovsrättsinnehavaren, eller om du kan använda bilden gratis under ett licensavtal eller lagen. Det är också lagligt att använda en bild om du använder den på ett sätt som anses vara ”tillåten användning”, vilket kan inkludera pedagogisk, kritisk, nyhetsrapportering eller parodi.

Det är olagligt att använda en bild utan tillstånd från upphovsrättsinnehavaren eller utan rättigheter enligt licensavtalet eller lagen. Det är också olagligt att använda en bild på ett sätt som kan kränka upphovsrättsinnehavarens rättigheter, som att ändra en bild utan tillstånd eller använda en bild på ett sätt som kan skada upphovsrättsinnehavarens rykte eller varumärke.

pexels-canva-studio-3153199

Så får du tillstånd att använda bilder

För att få tillstånd att använda en bild enligt upphovsrättslagen måste du först avgöra vem som äger upphovsrätten till den bilden. Om du inte hittar upphovsrättsinnehavaren kan du försöka kontakta personen eller organisationen som har lagt upp bilden, eller söka efter bilden i det licensierade bildbiblioteket, där du kan köpa en licens för att använda bilden.

När du har identifierat upphovsrättsinnehavaren eller hittat ett licensierat bildbibliotek kan du ansöka om tillstånd att använda bilden. Detta kan göras genom att skicka ett mejl eller brev som beskriver hur du vill att bilden ska användas och be om tillstånd att använda den. Det är viktigt att så tydligt som möjligt beskriva hur bilden kommer att användas, inklusive information om hur länge du tänker använda bilden och under vilka omständigheter den kommer att användas.

Om upphovsrättsinnehavaren eller bildbiblioteket godkänner din ansökan kan de ge dig tillåtelse att använda bilden genom att utfärda ett licensavtal. Avtalet bör innehålla information om hur du använder bilderna och eventuella begränsningar som kan gälla.

Det är viktigt att komma ihåg att även om du har tillstånd att använda en bild kan det finnas vissa begränsningar för hur du kan använda den. Det kan till exempel vara olagligt att använda en bild på ett sätt som bryter mot upphovsrättsinnehavarens rättigheter eller bryter mot andra juridiska eller etiska standarder.

pexels-dominika-roseclay-905163

Ladda ner bilder gratis och lagligt

På vissa webbplatser kan du ladda ner bilder gratis som har licensierats för allmänt bruk eller är gratis att använda enligt upphovsrättslagar. Dessa webbplatser erbjuder ofta bilder licensierade under en Creative Commons-licens, vilket innebär att upphovsrättsinnehavaren tillåter att bilderna används under vissa villkor.

Det är viktigt att komma ihåg att även om bilderna på dessa webbplatser är gratis att använda, finns det fortfarande vissa begränsningar för hur de kan användas. Kontrollera alltid licensvillkoren för varje bild och se till att följa de angivna villkoren för att undvika upphovsrättsproblem.

Här är några exempel på webbplatser där du kan ladda ner gratis bilder enligt upphovsrättslagen:

  • Unsplash
  • Pexels
  • Pixabay
  • Freepik
  • Gratisography
  • Stocksnap
  • Burst by Shopify

Nyhetsbrev

Följ vad som händer på Wasabi Web

Få uppdateringar kring vad som händer på Wasabi Web och få de senaste nyheterna direkt i inkorgen. På så sätt riskerar du inte att missa något viktigt inom digital marknadsföring, design och säkerhet.

  • Prenumerera

Obligatorisk

Flera nyheter

Utmärkelser & media

Redo att öka er digitala försäljning?


Ange era kontaktuppgifter
så kontaktar vi er så snart vi kan

Obligatoriskt