Backlinks och SEO: Hur du kan använda externa länkar för att öka din webbplats rankning

Backlinks är länkar från andra webbplatser, som i sin tur pekar till din webbplats. Dessa länkar ger din webbplast en boost av länkkraft med hög kvalitet och relevant content inom din bransch, eller ämne, med specifika sökord. Backlinks är en viktig del inom SEO, sökmotoroptimering, då de kan påverka din webbplats digitala synlighet på Google. Ju fler högkvalitativa och relevanta länkar som länkas till din webbplats, desto mer sannolikt är det att Googels sökmotorer kommer att tycka din webbplats är trovärdig och har en auktoritet inom området och ranka den högre i sökresultaten.

Backlinks och SEO går hand i hand och är en smart kombination att använda i din SEO strategi. Inom SEO är backlinks en användbar faktor som kan påverka din webbplats ranking i sökresultatet, men viktigt att komma ihåg här är också att sökmotorer tittar även på andra faktorer för att bestämma en webbplats ranking, som exempelvis relevant och bra content, contentmängd, SEO-optimering, rubrikstruktur, användarupplevelsen generellt på webben, mobilanpassade sidor och mycket mer.

Sammanfattningsvis kan backlinks vara en mycket kraftfull faktor för att förbättra din webbplats synlighet, trafik, SEO och ranking i sökresultatet. Genom att använda högkvalitativa länkar kan du också öka din webbplats auktoritet, domänrating, popularitet och nätverk.

Sökmotorn Google

Att tänka på innan du börjar med backlinks

Du vill gärna ha så många länkar som möjligt till din webbplats, men det är några saker att tänka på för att kunna avgöra om det är bra backlinks:

  • Kvalitet - Det är viktigt att kontrollera så att det är så högkvalitativa länkar som möjligt från relevanta och auktoritativa webbplatser, än att samla på sig en stor mängd länkar. Många köpta länkar eller lågkvalitativa webbplatser med låg domänrating kan faktiskt skada din webbplats istället och få lägre ranking i sökresultaten.
  • Relevans - Det är viktigt att få länkar från webbplatser som är relevanta för din egen webbplats. Exempelvis, om du har en webbplats som säljer ekologiska produkter, så är det bättre att få länkar från webbplatser inom samma bransch eller ämnesområde än från webbplatser som handlar om mode eller teknik.
  • Ankartext - Ankartexten eller så kallad länktexten som används i en länk kan också påverka din webbplats ranking. Att skriva en bra, relevant text inom rätt område kan ge bättre chanser i sökresultatet.
  • Sökord - Med hjälp av en sökordsanalys kan du se vilket sökord som bör fokuseras i innehållet på sidan som backlinksen länkar från och använda i ankartexten. Viktigt att tänka på är också vilket sökord som landningssidan optimeras för som backlinken pekar till.
  • Landningssida - Landningssidan är den sida som backlinken länkar till på din webbsida. Men vilken sida är bäst? Det beror på vilken sida som behöver antingen mer kraft, trafik eller synlighet. Vanligast är att peka till startsidan men är det en specifik sida som behöver synas bättre, som exempelvis ny tjänst, så kan det vara en bra idé att peka dit.

3 skäl till varför du bör använda backlinks som ett tillägg i din SEO-strategi

Förbättrad synlighet och ranking i sökresultaten

En av de främsta fördelarna med att använda backlinks är att det kan hjälpa till att förbättra din webbplats synlighet och ranking i sökresultatet. Ju fler högkvalitativa och relevanta länkar som pekar till din webbplats, desto mer sannolikt är det att sökmotorer kommer att betrakta din webbplats som en auktoritet inom ditt område och ranka den högre i sökresultaten.

Ökad trafik till din webbplats

En annan fördel med att använda backlinks är att det kan öka trafiken till din webbplats. När en annan webbplats länkar till din webbplats, kan det öka antalet besökare som klickar på länken och besöker din webbplats. Detta kan hjälpa till att öka din webbplats popularitet och synlighet, vilket kan leda till ännu mer trafik och nya besökare.

Förbättrad auktoritet och trovärdighet

Att få länkar från högkvalitativa och relevanta webbplatser kan hjälpa till att bygga din webbplats auktoritet och trovärdighet inom ditt ämnesområde eller bransch. När andra webbplatser länkar till din webbplats, signalerar det till sökmotorer att din webbplats är en tillförlitlig källa för information och kan hjälpa till att bygga ditt rykte som en expert inom ditt område.

Behöver du hjälp med din SEO?

Är du intresserad av att veta mer om backlinks eller SEO? Tveka inte att kontakta ossWasabi Web!

Nyhetsbrev

Följ vad som händer på Wasabi Web

Få uppdateringar kring vad som händer på Wasabi Web och få de senaste nyheterna direkt i inkorgen. På så sätt riskerar du inte att missa något viktigt inom digital marknadsföring, design och säkerhet.

  • Prenumerera

Obligatorisk

Flera nyheter

Utmärkelser & media

Redo att öka er digitala försäljning?


Ange era kontaktuppgifter
så kontaktar vi er så snart vi kan

Obligatoriskt
Vi använder reCaptcha för att undvika få in spam.