Årets UF-Företagare 2015 – Ett CSR projekt från Wasabi Web

Olivia-Lonn-Thomas-Sonnesson-Nils-Engvall-Elisabeth-Pettersson-WASABI-WEB-GETILLBAKA-UNG-FORETAGSAMHET

I våras delades alltså det allra första stipendiet för “Årets UF-Företagare” ut.

Men hur började alltihop? Låt oss ta det från början….

#GeTillbaka är en välgörenhetsfond skapad av webbyrån Wasabi Web. Idén föddes strax efter byrån vunnit pris i utmärkelsen Årets Unga Företagare i Sverige 2014. Efter den processen var över och känslorna fått sjunka in, så skickade en av delägarna Nils upp en statusuppdatering på Facebook med personliga reflektioner kring det förgående året och sitt perspektiv avseende årets (något oväntade) framgångar.

Som ett resultat av denna oplanerade kärleksförklaring till Uppsala och intentionen att göra något för stadens fortsatta tillväxt, föddes samarbetet mellan Ung Företagsamhet och Wasabi Web. Stipendiet för Årets UF-Företagare i Uppsala Län vart kort därefter instiftat och är det första av många projekt som ska finansieras via fonden de kommande åren.

Läs hela inlägget som startade #GeTillbaka nedan

Nils-Engvall-GeTillbaka-Vinnare-av-Arets-Unga-Foretagare-i-Sverige-Valgorenhet

“Älskar att bo i Uppsala.Det är det förhoppningsvis många av er andra som också gör.

Uppsala råkar nämligen vara en av de städer i Sverige som har starkast tillväxt, flest vinstdrivande bolag och lägst arbetslöshet per invånare. Det är värt slå sig för bröstet för och känna tacksamhet över att få bo, växa och utvecklas i detta inspirerande klimat. Det är grymt!

Vi är i alla fall djupt tacksamma över att ha fått bygga vårt bolag här och det glädjer oss att vi tillhör den kategori företag som det gått bra för det senaste året. Vi är helt övertygade om att det inte hade gått lika fort för oss (eller ens varit möjligt) att få vårt bolag på fötter så fort, någon annanstans än i just Uppsala.

På Wasabi kommer vi därför börja med att skänka tillbaka en del av årets vinst till välgörande ändamål, som vi hoppas kan bidra till ett fortsatt växande samhälle. Tanken är att skänka pengarna till de som kommer att föra Sverige och Uppsala framåt under de kommande åren – dagens skolelever.

Vi vet däremot inte vart eller hur vi ska placera pengarna. Här behöver vi er hjälp.

Det är absolut inga astronomiska summor och de kommer kanske inte förändra hela världen. Men det är betydligt bättre än ingenting. ←

Så för dig min gamla rektor, som jag idag med hjälp av mitt företags ackumulerade skattepengar är med och finansierar lön till. Du som ventilerade din egen osäkerhet på mig som barn och intalade mig att jag aldrig skulle komma någon vart i livet för jag inte kunde sitta still och lyssna på auktoriteter.

Du är fortfarande dum i huvudet.

Vi gör inte detta för att sådana som du förtjänar det. Vi gör det här för att vi hoppas och tror på en ny generation av rektorer, poliser, lärare och företagare som ska våga uppmuntra och se potentialen i de som fortfarande utvecklas, och som också tror på idéen att ge tillbaka.

Vi hoppas även att detta kan inspirera fler företag i vår närhet att göra detsamma. På så sätt kanske den vilda killen i klassrummet som annars inte får den uppmuntran han behöver, istället får en chans att bli hörd pga bättre resurser och därmed får en chans att växa och uppnå sin fulla potential.

Precis som jag fick växa när jag sluta skolan och börja jobba. För till skillnad från min gamle rektor, så tror jag JUST på den vilda killen och tjejen i klassrummet som inte kan sitta still idag. Det är förmodligen de som kommer finansiera staden jag bor i om 10 år.

Vi tar just nu emot förslag på vilka välgörande ändamål vi kan lägga våra vinstpengar i som kan bidra i ett långsiktigt perspektiv. Hjälp oss kära vänner och dela vidare inlägget, och kom med förslag på facebook eller via www.wasabiweb.se om du också tror på att ge tillbaka och vill hjälpa oss placera pengarna rätt.”

#Getillbaka

Som ett resultat av detta facebook-inlägg, fick Nils kontakt med Ung Företagsamhet för ett potentiellt samarbete. Kort därefter gick projektet ut i media….

ung-foretagsamhet-wasabi-web-unt-nils-engvall-1024x987

– Vi vill göra det vi kan för att bidra till en fortsatt tillväxt för Uppsala. För att den tillväxten ska ske behöver vi fler unga företagare som etablerar sig i näringslivet och hjälper till att förändra spelplanen. Jag älskar det Ung Företagsamhet står för och det är ett fantastiskt gäng att få associeras med i detta sammanhang, sa då Nils Engvall i ett pressmeddelande.

– Vi inledde samarbetet med Wasabi Web för att vi hittade gemensamma beröringspunkter och där båda parter delar ett stort engagemang för morgondagens entreprenörer, det vill säga våra ungdomar. Nils har själv egna erfarenheter av hur det är att vara ung och driva eget företag och det är något som vi tror att våra ungdomar kan inspireras av. Som ung handlar det mycket om att ha förebilder, och det tror vi att Nils är ett bra exempel på. Att Wasabi Web ger möjligheten till det här stipendiet är fantastiskt och vi ser framemot att börja få in nomineringar och slutligen utse en lycklig vinnare, sa Sofi Lahyani, regionchef på Ung Företagsamhet i Uppsala län i ett utlåtande.

sofi-layani-uf-uppsala-nils-engvall-wasabi-web

När projektet var igång kom det in över 300 ansökningar för priset……

gamla-riksbankshuset-uppsala-wasabi-web

Den 20:e April hölls muntliga presentationer inför juryn av Årets UF-Företagare i Uppsala Län av de fem finalisterna som kom vidare i tävlingen på Wasabi Webs kontor på Kungsängsgatan 17-19 i Gamla Riksbankshuset,

Vi hade sedan nöjet att ta del av några fantastiska presentationer….

Juryn-GeTillbaka-Arets-Uf-Foretagare-Nils-Engvall-Thomas-Sonesson-Elisabeth-Petterson-Helene-Lindley-Helena-Axelid

Elisabeth Pettersson – Ung Företagsamhet, Nils Engvall – Wasabi Web, Helena Axelid – Relation, Thomas Sonesson (fd ägare Gallerix) och Helene Lindley – Ihus.

nominerade-uf-foretagare-uppsala-ge-tillbaka-wasabi-web

Så här såg finalisterna i Årets UF-Företagare 2015 ut.

Den 21 April, 2015 utsågs en vinnare av juryn vars vinnande motivering löd….

“Den vinnande UF-företagaren har en kombination av ett ovanligt stort driv, en förmåga att vända motgångar till framgångar, ett säljfokus utöver det vanliga och inte minst tydliga planer för sitt framtida entreprenörskap. Årets UF-företagare – och historiens första vinnare av Wasabi Webs ”Ge tillbaka-stipendium” är Olivia Lönn, Not Alone UF.” ?

Kristoffer Triumf från Värvet hälsar Olivia Lönn välkommen upp på scen – Årets UF-Företagare 2015.

vinnare-ge-tillbaka-olivia-lonn-not-alone-app

“Det här projektet visar oss kraften av sociala medier och vad som kan hända när man öppnar dörren för nya diskussioner och samarbeten. Detta inlägg delades utan någon tydlig plan och har idag förverkligats i form av en välgörenhetsfond som ska finansiera flera kommande projekt som en del av vårt CSR-arbete. Vi är stolta över att stipendiet “Årets UF-Företagare” blev vårt första.”

– Nils Engvall, Delägare – Wasabi Web

nils-engvall-wasabi-web

Nyhetsbrev

Följ vad som händer på Wasabi Web

Få uppdateringar kring vad som händer på Wasabi Web och få de senaste nyheterna direkt i inkorgen. På så sätt riskerar du inte att missa något viktigt inom digital marknadsföring, design och säkerhet.

  • Prenumerera

Obligatorisk

Flera nyheter

Utmärkelser & media

Redo att öka er digitala försäljning?


Ange era kontaktuppgifter
så kontaktar vi er så snart vi kan

Obligatoriskt
Vi använder reCaptcha för att undvika få in spam.