Året som varit och framtidens SEO: Nyckelinsikter för SEO 2024

Innan vi kastar oss in i vad framtiden har att erbjuda för SEO år 2024, låt oss reflektera kort över de mest lärorika upplevelserna och trenderna som formade SEO-landskapet under 2023. Det gångna året var en resa av innovation och anpassning, och det har lämnat oss med värdefulla insikter för att både integrera och utveckla.

Google

Återblick på SEO 2023

Under 2023 etablerades användarvänlig optimering som en grundläggande aspekt av SEO-strategier. Sökrobotar prioriterade webbplatser som erbjöd en smidig och givande upplevelse för användarna. Detta innebar att skapa relevant och engagerande innehåll, svara på användarnas frågor, anpassa efter målgruppens sökbeteende samt att optimera för snabb laddning och mobilanpassad webb, som blev avgörande för digital synlighet.

Vi märkte tydligt att bland annat AI-teknologier, såsom OpenAI ChatGPT, integrerades djupare i SEO-strategier under 2023. Genom att använda avancerade algoritmer kunde företag optimera sina kampanjer i realtid och anpassa sig till förändrade sökbeteende. Detta blev en övergång från den mer traditionella sökmotoroptimering till en mer datadriven och dynamisk approach. Läs vårt blogginlägg om du vill lära dig mer om vad ChatGPT är och hur du kan använda tjänsten.

Vad tar vi med oss?

 • Fortsättningen av fokuset på användarupplevelsen som innefattar bland annat relevant innehåll, kvalitativa bilder, videos och svara på användarnas frågor för framgångsrik SEO.
 • Djupare forskning och användning av AI genererade texter (ChatGTP) för att hålla sig i framkant av sökalgoritmer, skriva mer content och finna inspiration.
 • Lägga tid på att optimera för lokal sökning och ökad geografisk relevans. Exempelvis skapa en informativ och värdefull Google My Business med mera.

Vad lämnar vi bakom oss?

 • Det traditionella synsättet där SEO var mer statisk och förutsägbart. Exempel på detta är att skapa en statisk uppsättning sökord och meta-taggar och förväntade sig att detta i sig självt skulle ge långsiktiga resultat på sökmotorerna. Denna metod var mer förutsägbar men mindre effektiv i det snabbt föränderliga digitala landskapet.
 • Att ignorera användarupplevelsen är inte längre en hållbar strategi. Innehåll, mobilanpassning, snabb laddningstid och webbplatser generellt måste vara meningsfulla och givande för besökarna.
 • Tidigare använde företag sig av metoder som överdriven sökordsoptimering och manipulering av metataggar för att försöka öka synligheten på sökmotorer. I dagens SEO har sökalgoritmerna utvecklats och fokuserar på kvalitativt innehåll och användarupplevelse. Att envisas med gamla metoder kan resultera i minskad synlighet och användarnas förtroende.

Förutsättningar för SEO 2024

Med lärdomarna från 2023 står vi nu inför ett år där teknologi och mänsklig kreativitet arbetar tillsammans för att forma den nya eran av sökmotoroptimering. År 2024 kommer SEO fortsätta att växa och bli mer viktig för framgångsrik digital marknadsföring, utvecklas och vi kommer lära oss mer hur AI, speciellt Search Generative Experience (Google SGE), blir en central komponent i denna utveckling.

Hur bör ni förbereda er för SEO 2024 i era strategier?

 1. Fortsätt anpassa er SEO för användare
  Fokusera på att skapa en användarvänlig webbplats och innehåll. Mänskligt skrivande blir mer och mer avgörande för att skapa engagerande och relevant innehåll.
 2. Omfamna teknologiska framsteg
  Trots vikten av mänskligt skrivande och kreativitet, våga även att inkludera maskininlärning, AI och SGE i era SEO-strategier. Det är dags att omfamna dessa teknologier för att förbättra synligheten och användarupplevelsen.
 3. Djupare innehåll (Skriv om dina egna upplevelser, expertis och åsikter)
  Mänskligt skrivande kommer alltid att ge större möjlighet att skapa djupare och mer nyanserat innehåll, något som AI fortfarande kämpar för att replikera helt.
 4. Lokal SEO optimering 
  Optimera er närvaro för lokala sökningar och se till att ha en bra uppsättning på Google My Business. Med ökad vikt på lokal SEO blir det viktigare än någonsin att synas för användare i specifika geografiska områden.
 5. Google introducerar konceptet E-E-A-T
  Google har implementerat betydande uppdateringar av sina riktlinjer, särskilt fokuserat på E-E-A-T (Erfarenhet, Expertis, Auktoritet, Tillförlitlighet). Dessa förändringar påverkar hur sökmotorn bedömer och rankar webbplatser baserat på innehållets kvalitet och författarens trovärdighet.
 6. Helpful Content <3 AI
  Google har nu uppdaterat sina guidelines när det kommer till uppdateringen av Helpful Content System där deras innehållssystem tidigare riktat innehåll och content skapat av människor, för människor. Idag genererar nu systemet en signal som används av automatiska rankningssystem, för att bättre säkerställa att människor ser originellt, och relevant innehåll, som endast skapats för människor. Är du intresserad av att läsa mer om detta kan du göra det på Googles sida om Google Search’s helpful content system and your website.

  Google Search Helpful Content System

Våra reflektioner

Vi tror på en framtid där teknologi och mänsklig kreativitet och skrivande kommer samarbeta mer för att skapa en bättre upplevelse i den digitala världen och inte minst för SEO. Genom att omfamna innovation samtidigt som att värna om mänsklig skicklighet, strävar vi efter att skapa en digital framtid som är rik på både tekniska framsteg och kreativt djup.

Kontakta oss för att diskutera hur ni kan framtidssäkra er SEO-strategi inom företaget och dra nytta av de senaste trenderna inom SEO för år 2024.

Nyhetsbrev

Följ vad som händer på Wasabi Web

Få uppdateringar kring vad som händer på Wasabi Web och få de senaste nyheterna direkt i inkorgen. På så sätt riskerar du inte att missa något viktigt inom digital marknadsföring, design och säkerhet.

 • Prenumerera

Obligatorisk

Flera nyheter

Utmärkelser & media

Redo att öka er digitala försäljning?


Ange era kontaktuppgifter
så kontaktar vi er så snart vi kan

Obligatoriskt
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.