Vad är ChatGPT?

I den snabbt utvecklande världen av artificiell intelligens (AI) är ChatGPT både den första, och en framstående aktör utvecklad av OpenAI, som har fångat intresset för dess förmåga att generera mänskligt-liknande text.

Användningsområden inkluderar textgenerering, konversationsrobotar och stöd inom olika områden som programmering, digital marknadsföring och språkundervisning. Modellen är känd för sin förmåga att producera mänskligt-liknande svar och kommer till stor användning inom AI och kommunikation.

ChatGPT kan man säga är en avancerad AI-modell som bygger på transformer-arkitekturen. Det är tränat med hjälp av stora mängder textdata från internet för att lära sig språkliga mönster, grammatik och kontext. Det unika med ChatGPT är dess förmåga att svara på naturlig språklig input och producera text som liknar hur en människa skulle formulera sig.

ChatGPT

Hur fungerar ChatGPT?

Den använder sig av upprepade block av neuronnät för att bearbeta och förstå sekvenser av text. Genom att träna på stora dataset lär sig modellen att förutse vilka ord som sannolikt kommer efter ett givet ord i en mening. Detta möjliggör skapandet av sammanhängande och kontextuellt korrekt text.

Användare kan interagera med ChatGPT genom att skicka textbaserade frågor eller instruktioner. Modellen genererar sedan svar baserat på dess träningsdata och förståelse för det språkliga sammanhanget. Det är viktigt att notera att trots att ChatGPT är kraftfull och kapabel, är den inte medveten eller medkännande på samma sätt som en människa, genom att den genererar svar baserat på statistiska mönster endast i den data den har tränats på.

När kan man använda ChatGPT?

 1. Textgenerering
  ChatGPT kan användas för att generera text inom olika sammanhang, inklusive skrivande av artiklar, blogginlägg, kreativt skrivande och mer.
 2. Konversationsrobotar
  Det används för att skapa konversationssimulatorer och virtuella agenter som kan svara på användarfrågor och engagera sig i dialog.
 3. Programmering
  Utvecklare kan använda ChatGPT för att få hjälp med programmeringsfrågor och generera kodsnuttar (Script med mera).
 4. Språk
  Det kan stödja inlärning av nya språk genom att svara på frågor och ge språkliga exempel.
 5. Forskning
  Många forskare och experter använder ChatGPT för att utforska möjligheter inom AI.

Är du intresserad av ChatGPT och vill prova använda tjänsten, gå in och besök deras webb OpenAI. Vill du veta hur vi på Wasabi Web använder tjänsten i vår vardag? Kontakta oss så berättar vi mer!

Nyhetsbrev

Följ vad som händer på Wasabi Web

Få uppdateringar kring vad som händer på Wasabi Web och få de senaste nyheterna direkt i inkorgen. På så sätt riskerar du inte att missa något viktigt inom digital marknadsföring, design och säkerhet.

 • Prenumerera

Obligatorisk

Flera nyheter

Utmärkelser & media

Redo att öka er digitala försäljning?


Ange era kontaktuppgifter
så kontaktar vi er så snart vi kan

Obligatoriskt