​OpenSource VS låsta CMS-plattformar

Wasabi-Webbproduktion

WordPress, Magento, Craft och Prestashop som webbyrån jobbar med är samtliga OpenSource-plattformar, vilket innebär att källkoden alltid är öppen – vilket bidrar till många utvecklare runt om i världen ständigt vidareutvecklar och förbättrar plattformarna.

Fördelen med att använda en Open Source-plattform är att man inte låser sig till en leverantör – som man gör med ett låst CMS. Webbyråers argument om att det kan förenkla “vidare-utveckling” att stanna kvar i deras plattform – är alltså en lite av en lögn. Det förenklar för webbyrån i fråga, då det bara är dom som kan jobba i plattformen – det förenklar inte för kunden. Kunden kommer i det fallet alltid vara beroende av webbyrån i fråga för att fortsätta uppdatera sin hemsida.

Er hemsida kommer därmed leva – och dö – med webbyråns välmående och förmåga att ta hand om kunden.

Att ha en ehandel byggd i en populär opensource-plattform, är alltså lite som att ha en bil som går på diesel som man kan tanka och laga i stort sätt överallt. Att ha en ehandel byggd i ett eget-byggt cms som EN leverantör kan jobba med – är då som att ha en ny elektrisk bil som bara kan laddas på EN elektrisk mack som finns på EN ORT i hela världen.

Då kan man ju även föreställa sig elbilen kommer ha ett färre antal mekaniker som kan och vill jobba med den. Och dom som faktisk KAN ta över den – dom vill ju givetvis ha mer betalt, då det är en sällsynt kompetens att kunna lista ut hur den här unika bilen är byggd. Antalet verkstäder för el-bilen blir ju gissningsvis också betydligt färre… Om vi nu ska hålla oss till bil-liknelsen. ?

WordPress och Magento är några av världens största CMS-plattformar, vilket bidrar till en högre säkerhet och betydligt snabbare utveckling av plattformen. Fördelen med detta är givetvis att det sänker framtida utvecklingskostnader något oerhört då verktyget är enkelt att koda i.

Det är alltså det närmsta som finns till en “branch-standard” att använda sig av populära öppna plattformar inom webbutveckling idag. En eventuell bugg är alltså en “googling bort” för utvecklaren att lösa, detta är en enorm skillnad från fallet att man ska “ta över” ett befintligt projekt byggt i en plattform som ingen känner till (t.e.x ett eget-byggt cms). Då är oftast det mest effektiva att börja om helt från början.

Det är också ett erkänt faktum att de flesta större öppna plattformarna (Magento 2.0 / WordPress m.fl) är enkla admin-verktyg att jobba i. Vilket sparar in resurser och tid för företag då det är lättare att lära sig, och går snabbare att delegera ansvaret över till någon annan i framtiden inom organisationen (vid nyrekrytering etc).

Utmärkelser & media

Redo att öka er digitala försäljning?


Ange era kontaktuppgifter
så kontaktar vi er så snart vi kan

Obligatoriskt
Vi använder reCaptcha för att undvika få in spam.