2. Har du räknat ut hur många nya affärer du behöver få in via hemsidan för att gå “plus” på att bygga den, d.v.s. din ROI?
Har du satt upp en budget för ditt webbprojekt? Det har du förmodligen. Frågan är om du har satt upp en budget på vad du måste få tillbaka genom hemsidan i form av affärer för att gå plus? I min värld finns det två viktiga saker när du driver företag: intäkter och utgifter. Är intäkterna större än utgifter går du plus. Väldigt grundläggande, men samtidigt också helt korrekt.
Ponera att du säljer tjänster / varor där en snittorder är 10.000 kr. Kostar hemsidan 50.000 kr, behöver du då kanske räkna på att den under ett år ska dra in 10 st jobb (100.000 kr) för att vara säker på att du får avkastning på din grundinvestering. Detsamma gäller din månadsbudget. Vill du annonsera med Google Ads? Få upp hemsidan på Google via SEO och få affärer långsiktigt, utan att de kostar dig pengar för varje klick?
Tänk likadant här.
Kostar din annonsering dig 5.000 kr per månad för att få in 10.000 besökare till hemsidan – räkna med att 1% av dessa 10.000 besökare (100 st kunder) faktiskt konverteras till betalande kunder.
5.000 kr ger dig då alltså:
- 10.000 besökare
- 100 st nya kunder (1% konvertering)
- 1.000.000 kr i affärer.
Räknar du på att du har minimum 25 % vinstmarginal i din tjänst eller produkt har du då: 250.000 kr i intäkter, en markant ROI på annonsinvesteringen på 5.000 kr med andra ord!
Utöver detta får du inte glömma de övriga 9.900 besökarna som kom in till din hemsida som inte handlade. Kan du få 2% av dom, att inte köpa något, men ev. börja följa ditt nyhetsbrev eller era sociala medier? Då har du ytterligare 200 potentiella leads du kan bearbeta över tid med masskommunikation och kommande kampanjer. Dessa går inte att mäta lika enkelt men är ack så viktiga på sista raden ur ett 12-36 månaders perspektiv.
Slutsatsen här är att alltid utgå från vad du potentiellt kan och behöver tjäna för att sätta din marknadsföringsbudget. Fördelen med att satsa all budget digitalt är att den faktiskt går att mäta i form av exponering på Google, klick in till hemsidan och vad som gav ett avslutat köp eller offertförfrågan. Enda skillnaden är att om du har en e-handel så är det sista steget också en transaktion direkt in på kontot. I det andra exemplet är sista steget en offertförfrågan, och därefter är “matchen” din säljares eller din egen utmaning att övertyga kunden att faktiskt köpa det du offererar.
Även här kan du göra en realistisk bild.